Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

"Το αίμα μας θα πέσει πάνω στο Λευκό σας Οίκο": Αουγκούστο Σέζαρ Σαντίνο


Από το 1909 έως το 1926 οι ΗΠΑ ενεργούσαν ως εντολοδόχος δύναμη στη Νικαράγουα. Στις 6 του Γεναρη του 1927, για την καταστολή ενός αντικυβερνητικού κινήματος, Αμερικανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι Κοριέντες, στην ακτή του Ειρηνικού. Στη διάρκεια όλου του μήνα 16 πολεμικά πλοία έμφορτα με πολεμικό υλικό έφταναν ως ενίσχυση του (τοποθετημενου επισης από τις ΗΠΑ) "προέδρου" Αντόλφο Ντιας, αποβιβάζοντας 3.900 στρατιώτες, 865 πεζοναύτες και 215 αξιωματικούς. Στις 9 του Φλεβάρη ο Αντόλφο Ντιας δεσμεύτηκε για την παραμονή των στρατευμάτων, παραδεχόμενος πως η κυβέρνησή του δεν ήταν παρά ένα δίκτυο εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων τα οποία εγκατέλειπαν πλέον τα προσχήματα και επιχειρούσαν στρατιωτική κατοχή.
Οι αρχηγοί της εξέγερσης συμφώνησαν να διαπραγματευτούν με τον επικεφαλής του εκστρατευτικού σώματος, συνταγματάρχη Χένρυ Στίμσον, απεσταλμένου του αμερικανού προέδρου Κάλβιν Κούλιτζ. Οι επαναστάτες στρατηγοί συμφώνησαν να καταθέσουν τα όπλα. Ολοι, εκτός από έναν, τον Αουγκούστο Σέζαρ Σαντίνο...
Την 1η Ιουλίου 1927, o στρατηγός Σαντίνο απήυθυνε το πρώτο διάγγελμά του από το Σαν Αλμπίνο, ένα χωριό στη βόρεια Νικαράγουα. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας επικός αγώνας ο οποίος δεν θα σταματήσει με την ύπουλη δολοφονία του το 1934, αλλα θα συνεχιστεί από τους πολιτικούς του επιγόνους (Κάρλος Φονσέκα Αμαντόρ, Σάντος Λόπες, Χόρχε Ναβάρο κ.ά.) που θα θριαμβεύσουν-ως Σαντινίστας- το 1979 έναντι της στυγνής δικτατορίας του Σομόζα. Το ύφος του κειμένου, με το οποίο ξεκίνησε η "Εφοδος στον Ουρανο" για ένα απο τα μαζικοτερα απελευθερωτικα κινηματα της Λατινικης Αμερικης, το κατατάσσει δίκαια στα κορυφαία δείγματα επαναστατικής ρητορικής:
"Υποσχομαι στη χωρα μου και στην ιστορια ότι το σπαθί μου θα αποκαταστήσει την εθνική τιμή και θα φέρει λευτεριά στους κατακτημένους. Θα σηκώσω το γάντι που μας ρίχνουν οι αισχροί κατακτητές και προδότες της πατρίδας μου. Οι άνδρες μου κι εγώ θα χτίσουμε έναν τοίχο πάνω στον οποίο οι μυριάδες εχθροί της Νικαράγουας θα τσακιστούν και θα νικηθούν. Αλλά και αν οι άνδρες μου σκοτωθούν ζητώντας τη λευτεριά, θ αφησουν τα κόκκαλα πολλών ταγμα΄των επιδρομέων να ασπρίζουν στις πλαγιές των βουνών της πατρίδας μας. Ελάτε, σκοτώστε μας στη χώρα μας όσοι πολλοί κι αν είσαστε! Θα σας περιμένω σαν αρχηγός γνήσιων πατριωτών. Κι αν μας σκοτωσετε, το αίμα μας θα κυλίσει πάνω στους άσπρους τοίχους του Λευκού σας Οίκου, αυτής της φωλιάς μέσα στην οποία εξυφαίνονται εγκληματικά σχέδια"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου